Theo

Theo v. d. Klei Wehe. Dat staat met timmermanspotlood op een balk. 50 jaar verborgen en door de verbouwing weer voor de dag gekomen. Theo van der Klei, die moet te vinden zijn, dacht ik. Google. En ik vond zijn naam in combinatie met Hein, die ik ken. Kleine wereld, dacht ik. Hein gemaild, even later Theo aan de lijn.

Theo was 17 toen hij, net van de Ambachtsschool, aan de school bouwde. In de korte broek, zoals hij zelf zegt. Samen met Klaas Torrenga en Mans Mulder, als knechten bij aannemersbedrijf Jolman uit Wehe den Hoorn. Theo heeft het nog helder op het netvlies. In de lokalen hadden ze een grote kachel staan, om zich tijdens het nuttigen van de boterhammen wat te warmen. Ze hebben de olietank ingegraven. De volgende dag was die 40 centimeter omhoog gekomen, door het grondwater. Konden ze opnieuw beginnen. Hij weet nog van de grijze tegeltjes. Ze hebben ook de hoofdenwoning gebouwd, ernaast. Klaas Torrenga ging in die tijd verhuizen, naar Enschede. Dat verklaart de tekst 'K. Torrenga, nog 19 dagen, 1960'. Klaas leeft niet meer, Jolman ook niet. Mans Mulder wel. Theo komt binnenkort kijken.

Nu is Theo 67 en met pensioen. Heeft 25 jaar voor Stichting Volkshuisvesting gewerkt, later In, nu LefierStadGroningen. Waar ik alweer 10 jaar ontwerper voor ben. De wereld is klein.

Reageren is niet mogelijk