blaffen deden ze de hele nacht niet

Stine lag de hele nacht ongeveer tussen ons in, met nu eens de nadruk op Sjoerd, dan weer op mij. Soms de snuit een poosje naar het hoofdeinde, dan weer een tijdje richting de voeten. Ik duwde haar wat opzij, trok een stukje dekbed onder haar vandaan. Verder liet ik het zo. Sjoerd bleek hetzelfde gedaan te hebben. Met zijn drieën gaat dat prima. Tammo lag ernaast, op zijn eigen kleedje op een dekbed, heel zacht en comfortabel. Hij draait, hij scharrelt, hij weet het soms nog niet helemaal, zoekt dan weer een ander plekje, dondert met zijn volle gewicht op zijn matje. En zoekt en scharrelt en dondert nog een keer. Dat wil je niet op je, dat is lomp en ongedurig. Blaffen deden ze de hele nacht niet, hun eerste nacht in het nieuwe huis.

Vanmorgen schoof ik de gordijnen open, die ik gisteravond nog even snel had opgehangen. Toen de buurvrouw om een uur of kwart over zeven de deur uitging, begon Stine kort te blaffen en nam Tammo dat, zonder op of om te kijken, van haar over. Ze stopten ook weer snel, en Sjoerd gaf me direct op mijn kop, dat ik die gordijnen niet had moeten opendoen. Waarop ik zei dat hij niet zo moest zeuren. De hele nacht ging het goed, was het stil, niks aan de hand. Voorbeeldig, wou ik eigenlijk zeggen. En niemand anders die last van die paar blafjes heeft. Alleen wij.

Gisteren soep en hartige taart gegeten met het hele huis, met de Buren. Ik deed de champignonsoep, een buurvrouw had hartige taart gemaakt, met peer en noten. We waren met zijn achten, voor Sjoerd en mij was er een aparte taart, met vegan kaas. De honden scharrelden er een beetje tussendoor, Tammo lag vooral op de grond, ergens, Stine liep wat heen en weer, lag een hele poos onder de tafel, kroop eens op de bank, om te zien of dat wat was. Haar poten gleden uit op het gladde leer, maar daar gaf ze weinig om. Samengevat: ze gingen lekker hun gang, ik hoefde me niet om ze te bekommeren. Na het eten nam Sjoerd ze mee langs het kanaal voor een ommetje. Ik haalde de trap uit de berging en ging gordijnen ophangen. Een groot voordeel van geen alcohol drinken: na de maaltijd kun je nog gewoon weer wat doen, in plaats van inzakken en in slaap vallen. Sjoerd en de honden kwamen binnen. De gordijnen hingen. Ik sloot ze.

Reageren is niet mogelijk