Aster frikartii ‘Mönch’

De tuin is weg. Om preciezer te zijn: ons huisje op de volkstuin in Amsterdam is verkocht, de huur van de tuin is overgedragen. Aan Rob, die bij de overdracht trakteerde op heerlijk gebak. Hij heeft er zin in, de eerste boom is al geplant!

Wij hebben de afgelopen maanden ongeveer bij elke reis een aanhanger vol planten meegenomen. Zo is de tuin van Amsterdam naar Westernieland verhuisd. Een aantal borders staat nu tijdelijk vol met vertrouwde planten. Sommige hadden het zwaar tijdens het transport, werden slap, lagen plat. Bijna allemaal voelen ze zich inmiddels erg thuis in de Groningse zavelgrond, een vruchtbaar mengsel van zand en klei. Ze groeien fantastisch. De Aster frikartii 'Mönch' bloeit prachtig paarsblauw en is mooi vol en dicht geworden in de zomer.

In de herfst is het graafwerk om het huis wel klaar, ligt de riolering in de grond en kunnen de definitieve borders, paden en hagen uitgezet worden. Hopelijk hebbben we dan de plannen voldoende uitgewerkt. Dan kunnen alle geparkeerde planten naar hun definitieve stekkie. En komt de parkeerborder vrij voor zijn volgende bestemming: boomgaard. Eggen, inzaaien en vier driekwart- of hoogstam appel- en perenbomen er in. Het liefst oude Groningse rassen, maar wel graag een beetje lekker en een beetje houdbaar. Langs de ene rand groentebedjes, langs de andere rand bessenstruiken: rode, witte en kruisbessen. Een haagbeukhaag ervoor, hondsrozen en vogelbosjes erachter. Lekker ouderwets.

Niet dat het dan klaar is. Maar het is een begin.

Reageren is niet mogelijk